Rouwvervoer: kies je voor een rouwauto of een ander alternatief?

Een rouwauto is een traditionele manier om een overledene naar de laatste rustplaats te brengen. Vaak is deze auto zwart of grijs. Voor de komst van auto’s was de koets het gangbare rouwvervoer. Vandaag de dag is er veel mogelijk, om de uitvaart zo persoonlijk mogelijk te maken. We nemen deze graag met je door.

Alternatieven voor rouwauto

Rouwvervoer is een belangrijk deel van de uitvaart. Vaak denken mensen snel aan een rouwauto, maar er zijn ook alternatieven.

  • Bus: Wanneer er een grotere groep mensen samen vervoerd willen worden, kan een rouwbus handig zijn. Vooral wanneer er meerdere mensen niet goed ter been zijn en niet zelf rijden, is dit een goede optie.
  • Fiets: Bij een kleiner af te leggen afstand zijn er fietsen die speciaal uitgerust zijn voor het vervoeren van een kist. Wanneer duurzaamheid een belangrijk thema is, is dit een mooie optie.
  • Boot: Als de uitvaart plaatsvindt op een locatie aan het water of de overledene is een water(sport)liefhebber, kan het ook mogelijk zijn om een rouwboot te huren.
  • Loopkoets: Aan de hand van rails aan weerszijden van de koets verplaatsen de nabestaanden de overledene. Dit vervoer kan bijdragen aan een rustige, verstilde tocht.
  • Koets: Een door paarden getrokken koets heeft veel opties. Zo kan deze koets voorzien worden van gordijnen of juist niet. Ook de paarden kunnen kleden of pluimen dragen. De gehanteerde kleuren zijn wit, zwart of paars.
  • Eigen vervoer: Mocht de overledene een speciale band met zijn/haar eigen auto hebben, kan eigen vervoer een mooi idee zijn. Of om de uitvaart een zeer persoonlijk tintje te geven. Overigens zijn dragers hierbij wel gewenst.
  • Oldtimer (gehuurd): Een oldtimer kan het rouwvervoer een bijzonder cachet geven. Bovendien zijn bloemen of bloemstukken vaak goed te zien in deze auto’s.
  • Motor met zijspan: De kist wordt hierbij op de zijspan geplaatst, naast de bestuurder. De motor kan gehuurd worden met een chauffeur, of zelf bereden worden.

Volgauto’s

Naast de overledene en familie, is het ook belangrijk dat vrienden en andere genodigden zich kunnen verplaatsen. In veel gevallen vormt dan een rouwstoet met een of meerdere volgauto’s. Soms zijn dit traditionele rouwauto’s, maar vaak ook eigen auto’s van nabestaanden. Deze auto’s kan de uitvaartverzorger voorzien van officiële vlaggen, zodat het zichtbaar is dat ze tot de rouwstoet behoren en de bijbehorende verkeersregels gelden.

Regels voor de rouwstoet

De kist en familie rijdt doorgaans vooraan in de rouwstoet, op de voet gevolgd door de volgauto’s. De stoet verplaatst zich rustig en de auto’s rijden dichter op elkaar dan normaal gesproken. Dat is zodat de stoet niet zo gemakkelijk doorkruist wordt door andere weggebruikers. Probeer daarom ook aangesloten te blijven rijden en alleen voorrang te verlenen wanneer dat strikt noodzakelijk is.

Andere belangrijke regels

Overigens is het verboden voor andere weggebruikers om de stoet te doorkruisen (artikel 16, lid 6 RVV 1990). Zij moeten voorrang verlenen aan de volgauto’s, ook als de rouwstoet van links komt of afslaat (behalve bij verkeerslichten, voorrangsborden of haaientanden). Wel moet je in een volg- of rouwauto altijd stoppen voor rood licht, en voorrang verlenen op voorrangswegen of rotondes.

Jouw persoonlijke voorkeur

Er zijn dus verschillende manieren om rouwvervoer te regelen bij een uitvaart. Welk vervoermiddel het beste past, hangt af van de persoonlijke voorkeuren en de specifieke omstandigheden van de uitvaart. Neem gerust contact op met Uitvaartzorg de Groot. We denken graag met je mee.

Uw laatste wens in vertrouwde handen!

Maak kennis
Op dit moment hulp nodig?

Wij staan 24/7 voor u klaar

Wilt u geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Als u twijfelt over de verzekeringsvorm dan wel waarde van uw polis, laat ons dit dan voor u uitzoeken. We helpen u hierbij graag en kunnen u na een korte inventarisatie van uw uitvaartwensen al direct een indicatie geven of u voldoende bent verzekerd!

Uw uitvaartwensen vastleggen geefteen gerust gevoel en houvast voor de nabestaande(n).
Graag helpen we u met het invullen hiervan en beantwoorden wij uw vragen, zodat alles duidelijk is voor nu en in de toekomst.

uitvaart

Wij zijn 24/7 bereikbaar voor het melden van een overlijden. Heeft u een vraag of wilt u advies over het regelen van een uitvaart en/of wilt u een voorgesprek hierover? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij zijn 24/7 bereikbaar voor het melden van een overlijden. Heeft u vragen over het regelen van een begrafenis en/of wilt u een voorgesprek hierover? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij zijn 24/7 bereikbaar voor het melden van een overlijden. Heeftvragen over het regelen van een crematie en/of wilteen voorgesprek hierover? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Mijn naam is Petra van Wijngaarden. Ik ben sinds 2016 werkzaam bij Funus Uitvaartzorg. Begonnen als overledene-verzorgster, assistente tijdens uitvaarten en chauffeuse van de statie-auto. In 2019 heb ik de mogelijkheid gekregen om als uitvaartverzorgster door te groeien. Het blijft steeds weer bijzonder om op zo’n kwetsbaar moment, vlak na het overlijden van een geliefde, bij een familie te mogen komen en in alle rust de uitvaart te bespreken. Vaak toch wel heel persoonlijke gesprekken, met soms een lach en vaak een traan. Het is mooi om tijdens deze gesprekken vorm te geven aan een uitvaart en deze te mogen uitvoeren aan de hand van de wensen van de overledene zelf en zijn of haar nabestaanden. In deze momenten wil ik u graag helpen en terzijde staan in alles wat geregeld moet worden, zodat u na de uitvaart terug kunt kijken op een uitvaart die naar alle wensen is uitgevoerd.

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op

Mijn naam is Marjan Honkoop. Ik ben sinds 2015 in dienst bij Uitvaartzorg De Groot en werk ook indien nodig in onze andere vestigingen in Zaltbommel en Geldermalsen. Mijn drijfveer om dit werk te doen is dat ik het belangrijk vind dat mensen, die een naaste verliezen, zich in de tijd die volgt kunnen richten op het afscheid nemen van hun dierbare en dat zij alles wat geregeld moet worden aan mij kunnen overlaten. Samen kunnen wij dan werken aan een mooie en respectvolle uitvaart waarbij de wens van hun dierbare en die van hen op een zo uniek mogelijke manier wordt vormgegeven. Het mooie van een uitvaart nu is dat vrijwel alles kan, van een ijskar bij de begraafplaats tot livemuziek bij de afscheidsbijeenkomst of heel klein met een thermoskan koffie, op een bankje bij het graf, na de begrafenis. Bij Uitvaartzorg De Groot werk ik samen met een team, met ieder zijn eigen specialiteiten, om u met raad en daad terzijde te staan zodat u de uitvaart, op uw eigen manier, vorm kunt geven en als u dat wilt denk ik met u mee en adviseer ik u daarbij.

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op

Mijn naam is Leon Luhrman en ik ben sinds 2001 werkzaam voor Uitvaartzorg De Groot. Bij leven is ieder mens uniek, ik vind daarom dat iedereen na zijn of haar overlijden op een eigen wijze centraal moet staan. Ieder mens verdient een uniek afscheid, of dat nu eenvoudig is of een uitvaart met veel persoonlijke woorden, bloemen en muziek. In al die jaren heb ik veel ervaring opgedaan in het begeleiden van nabestaanden. Belangrijk hierin is om de nabestaanden aan te voelen hoe zij afscheid willen nemen van hun dierbare en hen van goede adviezen te mogen voorzien. Mijn empathisch vermogen speelt hierbij een grote rol. Ik wil graag samen met u meedenken over het laatste afscheid van uw dierbare.

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op

Ik ben Thea Verhoef en sinds 2000 werkzaam voor Uitvaartzorg De Groot. Bij het melden van een overlijden is de kans groot dat u mij als eerste aan de telefoon krijgt. Natuurlijk behandel ik de melding van het overlijden met grote zorg. Daarnaast ben ik als administratief medewerker verantwoordelijk voor de juiste behandeling van de gehele administratie. U kunt bij mij terecht voor algemene vragen en natuurlijk ook voor vragen betrekking hebbende op de kosten van een uitvaart en voor het sturen van informatie zoals bijvoorbeeld een wilsbeschikking. Ik ben dagelijks te bereiken op ons kantoor aan de Arkelstraat 128 te Gorinchem. Mijn werkdagen zijn: maandag, dinsdag en donderdag van 9.00 tot 16.30 uur, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur.

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op

Wilt u weten wat de mogelijkheden en kosten zijn voor uw uitvaartwensen? Vul dan uw gegevens in en wij nemen binnen 12 uur contact met u op.

praten-over-de-dood

Wil u heeft geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam? Gewoon voor algemene vragen of adviezen? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.