Unieke uitvaart: een natuurbegrafenis

Je weet al dat je kunt kiezen tussen begraven en cremeren. Als je begraven wilt worden, is er daarbij een mogelijkheid die nog niet iedereen kent, namelijk een natuurbegrafenis. Je voegt je dan ook nog eens in een traditie die al duizenden jaren bestaat. Denk maar aan de hunebedden. Dat zijn prehistorische grafkamers. Ook in de huidige tijd is het mogelijk om begraven te worden in de natuur.

Waarom een natuurbegrafenis?

Waarom zou je kiezen voor een natuurbegrafenis in plaats van een algemene begraafplaats? Wanneer je je bijvoorbeeld sterk verbonden voelt met de natuur, is natuurbegraven een optie. Je komt voort uit de aarde, en na je overlijden keer je ook weer terug naar de aarde. Het kan een mooie gedachte zijn dat er na je dood bloemen in het gebied zullen bloeien, dat er dieren zullen rondlopen en dat er mensen zullen lopen die genieten van de natuur.

Eeuwige grafrust

Een bijzonder aspect van een natuurgraf is dat er ‘eeuwige grafrust’ geldt. Het graf wordt dus niet, zoals kan gebeuren op een begraafplaats, na een bepaalde periode geruimd. Voor een natuurbegrafenis is er dus alleen sprake van eenmalige kosten. Je hebt niet te maken met verlenging van grafrechten, of met kosten voor onderhoud. En je hebt ook de garantie dat er in het gebied niet bijvoorbeeld gebouwd gaat worden. De eenmalige kosten liggen wel wat hoger dan bij een graf op een algemene begraafplaats.

Waar is natuurbegraven mogelijk?

Het is niet zo dat je op een willekeurige plek in de natuur begraven kunt worden. Een graf in de natuur is alleen mogelijk op een daarvoor aangewezen plek. De eerste moderne natuurbegraafplaats van Nederland is van 1944. Sindsdien zijn er meer van zulke gebieden bijgekomen, en het aantal groeit nog steeds. In de meeste gevallen gaat het om een bosgebied met open ruimtes.

Een plek kiezen

Wanneer je kiest voor een begraafplaats in de natuur, kies je in overleg met de eigenaar van het terrein de plek. Nadat alles geregeld is, krijg je de coördinaten. Zo weten jijzelf en later je nabestaanden de precieze plek van het graf. Die kunnen, wanneer je overleden bent, de plek van jouw graf opzoeken en stilstaan bij jou. Eventueel kan het graf gemarkeerd worden, maar zaken als een grafsteen, een grafmonument of andere voorwerpen zijn niet mogelijk. Wil je de keuze voor een bepaalde plek overlaten aan je nabestaanden? Dat kan ook.

Nu al reserveren

Je hoeft niet te wachten met het reserveren van plek op een natuurbegraafplaats. Je kunt nu al gaan rondkijken: welk plekje lijkt je mooi? Welk uitzicht hebben degenen die daar later gaan rondlopen? Dat zijn zaken waar je alvast over kunt nadenken. En wanneer je je keuze hebt gemaakt, de gewenste plek laten vastleggen. Dan ben je ervan verzekerd dat je wens ook wordt gerespecteerd.

Je wensen vastleggen

Wil je meer weten over een natuurbegrafenis? We vertellen je er graag over. Neem contact op om je wensen rond een natuurgraf en andere onderwerpen te bespreken en eventueel te laten vastleggen.

Uw laatste wens in vertrouwde handen!

Maak kennis
Op dit moment hulp nodig?

Wij staan 24/7 voor u klaar

Wilt u geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Als u twijfelt over de verzekeringsvorm dan wel waarde van uw polis, laat ons dit dan voor u uitzoeken. We helpen u hierbij graag en kunnen u na een korte inventarisatie van uw uitvaartwensen al direct een indicatie geven of u voldoende bent verzekerd!

Uw uitvaartwensen vastleggen geefteen gerust gevoel en houvast voor de nabestaande(n).
Graag helpen we u met het invullen hiervan en beantwoorden wij uw vragen, zodat alles duidelijk is voor nu en in de toekomst.

uitvaart

Wij zijn 24/7 bereikbaar voor het melden van een overlijden. Heeft u een vraag of wilt u advies over het regelen van een uitvaart en/of wilt u een voorgesprek hierover? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij zijn 24/7 bereikbaar voor het melden van een overlijden. Heeft u vragen over het regelen van een begrafenis en/of wilt u een voorgesprek hierover? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij zijn 24/7 bereikbaar voor het melden van een overlijden. Heeftvragen over het regelen van een crematie en/of wilteen voorgesprek hierover? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Mijn naam is Petra van Wijngaarden. Ik ben sinds 2016 werkzaam bij Funus Uitvaartzorg. Begonnen als overledene-verzorgster, assistente tijdens uitvaarten en chauffeuse van de statie-auto. In 2019 heb ik de mogelijkheid gekregen om als uitvaartverzorgster door te groeien. Het blijft steeds weer bijzonder om op zo’n kwetsbaar moment, vlak na het overlijden van een geliefde, bij een familie te mogen komen en in alle rust de uitvaart te bespreken. Vaak toch wel heel persoonlijke gesprekken, met soms een lach en vaak een traan. Het is mooi om tijdens deze gesprekken vorm te geven aan een uitvaart en deze te mogen uitvoeren aan de hand van de wensen van de overledene zelf en zijn of haar nabestaanden. In deze momenten wil ik u graag helpen en terzijde staan in alles wat geregeld moet worden, zodat u na de uitvaart terug kunt kijken op een uitvaart die naar alle wensen is uitgevoerd.

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op

Mijn naam is Marjan Honkoop. Ik ben sinds 2015 in dienst bij Uitvaartzorg De Groot en werk ook indien nodig in onze andere vestigingen in Zaltbommel en Geldermalsen. Mijn drijfveer om dit werk te doen is dat ik het belangrijk vind dat mensen, die een naaste verliezen, zich in de tijd die volgt kunnen richten op het afscheid nemen van hun dierbare en dat zij alles wat geregeld moet worden aan mij kunnen overlaten. Samen kunnen wij dan werken aan een mooie en respectvolle uitvaart waarbij de wens van hun dierbare en die van hen op een zo uniek mogelijke manier wordt vormgegeven. Het mooie van een uitvaart nu is dat vrijwel alles kan, van een ijskar bij de begraafplaats tot livemuziek bij de afscheidsbijeenkomst of heel klein met een thermoskan koffie, op een bankje bij het graf, na de begrafenis. Bij Uitvaartzorg De Groot werk ik samen met een team, met ieder zijn eigen specialiteiten, om u met raad en daad terzijde te staan zodat u de uitvaart, op uw eigen manier, vorm kunt geven en als u dat wilt denk ik met u mee en adviseer ik u daarbij.

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op

Mijn naam is Leon Luhrman en ik ben sinds 2001 werkzaam voor Uitvaartzorg De Groot. Bij leven is ieder mens uniek, ik vind daarom dat iedereen na zijn of haar overlijden op een eigen wijze centraal moet staan. Ieder mens verdient een uniek afscheid, of dat nu eenvoudig is of een uitvaart met veel persoonlijke woorden, bloemen en muziek. In al die jaren heb ik veel ervaring opgedaan in het begeleiden van nabestaanden. Belangrijk hierin is om de nabestaanden aan te voelen hoe zij afscheid willen nemen van hun dierbare en hen van goede adviezen te mogen voorzien. Mijn empathisch vermogen speelt hierbij een grote rol. Ik wil graag samen met u meedenken over het laatste afscheid van uw dierbare.

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op

Ik ben Thea Verhoef en sinds 2000 werkzaam voor Uitvaartzorg De Groot. Bij het melden van een overlijden is de kans groot dat u mij als eerste aan de telefoon krijgt. Natuurlijk behandel ik de melding van het overlijden met grote zorg. Daarnaast ben ik als administratief medewerker verantwoordelijk voor de juiste behandeling van de gehele administratie. U kunt bij mij terecht voor algemene vragen en natuurlijk ook voor vragen betrekking hebbende op de kosten van een uitvaart en voor het sturen van informatie zoals bijvoorbeeld een wilsbeschikking. Ik ben dagelijks te bereiken op ons kantoor aan de Arkelstraat 128 te Gorinchem. Mijn werkdagen zijn: maandag, dinsdag en donderdag van 9.00 tot 16.30 uur, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur.

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op

Wilt u weten wat de mogelijkheden en kosten zijn voor uw uitvaartwensen? Vul dan uw gegevens in en wij nemen binnen 12 uur contact met u op.

praten-over-de-dood

Wil u heeft geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam? Gewoon voor algemene vragen of adviezen? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.