Praten over de dood

Het is voor niemand een hobby: praten over de dood. Maar tegelijkertijd is het belangrijk om dat te doen. Want we komen allemaal te overlijden. Wanneer je het gesprek aangaat en je wensen rond je uitvaart kenbaar maakt, kan dat jou en je nabestaanden erg helpen. Een uitvaartbegeleider kan je daarbij helpen en suggesties geven voor een persoonlijk afscheid.

Nadenken over je wensen

Wanneer je nadenkt over hoe je wil dat je eigen uitvaart eruit komt te zien, wat is daarbij dan belangrijk voor je? Allereerst is er de keuze tussen begraven en cremeren, waar niet aan te ontkomen is. Maar daarbinnen zijn er nog weer verschillende mogelijkheden, zoals een natuurgraf of de plaatsing van de urn in een urnengraf. Maar er zijn nog veel meer keuzes te maken. Waar wil je dat de afscheidsbijeenkomst plaatsvindt? In een kerk of op een andere locatie? Welke muziek wil je laten horen bij de uitvaart?

Boodschap meegeven

Centraal bij dit alles staat natuurlijk hoe je wil dat degenen die na je overlijden verder leven zich jou herinneren. En dat kun je door jouw keuzes sturen. Ben je een groot natuurliefhebber en vind je het belangrijk dat je nabestaanden opkomen voor de natuur? Dan kun je dat als boodschap meegeven.

Invulling van het afscheid

Er zijn allerlei onderwerpen waar je nu alvast over kunt nadenken. Je kunt alles tot in de puntjes voorbereiden, maar ook een deel. Je kunt dus ook je nabestaanden een deel van de keuzes laten maken. Dan hou je zelf deels de regie, maar laat je (een deel van) de invulling over aan je dierbaren.

Praten over de dood geeft rust

Wanneer je je keuzes gemaakt hebt en die hebt besproken, kan dat je veel rust geven. Je houdt immers de regie rond je uitvaart in eigen hand. Maar ook voor je nabestaanden is het goed om jouw wensen te weten. Die hoeven dan in een moeilijke en droevige periode niet zelf lastige keuzes te maken, want jij hebt dat al voor hen gedaan. Dat aspect valt niet te onderschatten, want in het geval van een overlijden moet er in een korte tijd veel geregeld worden.

Met wie?

Met wie zou je over de dood kunnen praten? Dat kan bijvoorbeeld je partner zijn of iemand uit je familie. Of iemand anders met wie je een goede band hebt. Je kunt ook een uitvaartverzorger uitnodigen om je wensen te bespreken. Die kan je inspiratie geven voor een zo persoonlijk mogelijke uitvaart. Hij of zij kan je ook wijzen op mogelijkheden waar je zelf misschien niet op was gekomen. Je mag trouwens zelf een uitvaartbegeleider kiezen. Dit staat los van een eventuele uitvaartverzekering die je bij een bepaalde verzekeraar hebt afgesloten.

Niet te lang wachten

Tot slot: het is het beste om niet te lang te wachten met het praten over de dood. Natuurlijk willen we allemaal op een goede manier oud worden, maar het is niet iedereen gegeven om dat te bereiken. En een overlijden kan soms heel plotseling zijn. Het is goed om dat moment vóór te zijn.

Afspraak maken

Wil je je laatste wensen met één van ons bespreken? Dat kan! Neem contact met ons op; dan maken we een afspraak. Je kunt ook via onze website je wensen laten vastleggen.

Uw laatste wens in vertrouwde handen!

Maak kennis
Op dit moment hulp nodig?

Wij staan 24/7 voor u klaar

Wilt u geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Als u twijfelt over de verzekeringsvorm dan wel waarde van uw polis, laat ons dit dan voor u uitzoeken. We helpen u hierbij graag en kunnen u na een korte inventarisatie van uw uitvaartwensen al direct een indicatie geven of u voldoende bent verzekerd!

Uw uitvaartwensen vastleggen geefteen gerust gevoel en houvast voor de nabestaande(n).
Graag helpen we u met het invullen hiervan en beantwoorden wij uw vragen, zodat alles duidelijk is voor nu en in de toekomst.

uitvaart

Wij zijn 24/7 bereikbaar voor het melden van een overlijden. Heeft u een vraag of wilt u advies over het regelen van een uitvaart en/of wilt u een voorgesprek hierover? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij zijn 24/7 bereikbaar voor het melden van een overlijden. Heeft u vragen over het regelen van een begrafenis en/of wilt u een voorgesprek hierover? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij zijn 24/7 bereikbaar voor het melden van een overlijden. Heeftvragen over het regelen van een crematie en/of wilteen voorgesprek hierover? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Mijn naam is Petra van Wijngaarden. Ik ben sinds 2016 werkzaam bij Funus Uitvaartzorg. Begonnen als overledene-verzorgster, assistente tijdens uitvaarten en chauffeuse van de statie-auto. In 2019 heb ik de mogelijkheid gekregen om als uitvaartverzorgster door te groeien. Het blijft steeds weer bijzonder om op zo’n kwetsbaar moment, vlak na het overlijden van een geliefde, bij een familie te mogen komen en in alle rust de uitvaart te bespreken. Vaak toch wel heel persoonlijke gesprekken, met soms een lach en vaak een traan. Het is mooi om tijdens deze gesprekken vorm te geven aan een uitvaart en deze te mogen uitvoeren aan de hand van de wensen van de overledene zelf en zijn of haar nabestaanden. In deze momenten wil ik u graag helpen en terzijde staan in alles wat geregeld moet worden, zodat u na de uitvaart terug kunt kijken op een uitvaart die naar alle wensen is uitgevoerd.

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op

Mijn naam is Marjan Honkoop. Ik ben sinds 2015 in dienst bij Uitvaartzorg De Groot en werk ook indien nodig in onze andere vestigingen in Zaltbommel en Geldermalsen. Mijn drijfveer om dit werk te doen is dat ik het belangrijk vind dat mensen, die een naaste verliezen, zich in de tijd die volgt kunnen richten op het afscheid nemen van hun dierbare en dat zij alles wat geregeld moet worden aan mij kunnen overlaten. Samen kunnen wij dan werken aan een mooie en respectvolle uitvaart waarbij de wens van hun dierbare en die van hen op een zo uniek mogelijke manier wordt vormgegeven. Het mooie van een uitvaart nu is dat vrijwel alles kan, van een ijskar bij de begraafplaats tot livemuziek bij de afscheidsbijeenkomst of heel klein met een thermoskan koffie, op een bankje bij het graf, na de begrafenis. Bij Uitvaartzorg De Groot werk ik samen met een team, met ieder zijn eigen specialiteiten, om u met raad en daad terzijde te staan zodat u de uitvaart, op uw eigen manier, vorm kunt geven en als u dat wilt denk ik met u mee en adviseer ik u daarbij.

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op

Mijn naam is Leon Luhrman en ik ben sinds 2001 werkzaam voor Uitvaartzorg De Groot. Bij leven is ieder mens uniek, ik vind daarom dat iedereen na zijn of haar overlijden op een eigen wijze centraal moet staan. Ieder mens verdient een uniek afscheid, of dat nu eenvoudig is of een uitvaart met veel persoonlijke woorden, bloemen en muziek. In al die jaren heb ik veel ervaring opgedaan in het begeleiden van nabestaanden. Belangrijk hierin is om de nabestaanden aan te voelen hoe zij afscheid willen nemen van hun dierbare en hen van goede adviezen te mogen voorzien. Mijn empathisch vermogen speelt hierbij een grote rol. Ik wil graag samen met u meedenken over het laatste afscheid van uw dierbare.

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op

Ik ben Thea Verhoef en sinds 2000 werkzaam voor Uitvaartzorg De Groot. Bij het melden van een overlijden is de kans groot dat u mij als eerste aan de telefoon krijgt. Natuurlijk behandel ik de melding van het overlijden met grote zorg. Daarnaast ben ik als administratief medewerker verantwoordelijk voor de juiste behandeling van de gehele administratie. U kunt bij mij terecht voor algemene vragen en natuurlijk ook voor vragen betrekking hebbende op de kosten van een uitvaart en voor het sturen van informatie zoals bijvoorbeeld een wilsbeschikking. Ik ben dagelijks te bereiken op ons kantoor aan de Arkelstraat 128 te Gorinchem. Mijn werkdagen zijn: maandag, dinsdag en donderdag van 9.00 tot 16.30 uur, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur.

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op

Wilt u weten wat de mogelijkheden en kosten zijn voor uw uitvaartwensen? Vul dan uw gegevens in en wij nemen binnen 12 uur contact met u op.

praten-over-de-dood

Wil u heeft geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam? Gewoon voor algemene vragen of adviezen? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.